Ще Ви запознаем с история на химикала

write-4491416_1280 (1)

История на химикала започва още около 3000 г. пр. н. е. по времето на древен Египет. Тогава се е пишело върху папирус с помощта на тръстикови и бамбукови пръчици.

Кой и кога е изобретил химикала?

Отговорът на този въпрос не е толкова еднозначен – някои изследователи смятат, че за първи път идеята за създаване на този инструмент за писане е хрумнала на древните египтяни. В гробницата на фараона Тутанкамон е открит прародителят на съвременната химикалка. Било е тръба, изработена от олово и със заострен край. Учените смятат, че в кухината му е поставена тръстика, пълна с мастило. Именно по този начин устройството е използвано за писане.

Джон Лоуд – прототип на химикала, която познаваме днес

Джон Лоуд създава прототип на химикалката, която познаваме днес на 30 октомври 1888 г. Химикалът бил съставен от дебела пръчка, която постепенно пропуска мастило и оставя следа върху хартията.

Ласло Биро

Той подобрява химикалката, създадена от Джон Лоуд. Той насочил своето внимание върху мастилото. Искал да създаде химикал с мастило, което да изсъхва толкова бързо, колкото по време на печатарски процес. И успява, благодарение на своя брат химик.

Интересни факти за химикала

Най-скъпата писалка в света е изобретена от италианската фирма Aurora, и е на стойност 1 470 000 долара. Нарича се Aurora Diamante, защото по нея има 30-каратови диаманти. Покритието под тях е платинено, а писецът е от 18-каратово злато, обработено с родий, за по-голяма твърдост.

Космическа писалка – да, съществува и такава. Тя е създадена от Пол Шифър. Той кани НАСА да използват изобретението му.

Всяка добра писалка може да изпише до 50 000 думи.

Най-голямата химикалка е направена в Индия – 5 метра и с тегло малко над 37кг.

Химикалът е важен елемент от нашето ежедневие – подготовката на ученик, служебни и ежедневни задачи, та дори за нашия списък за пазаруване. Това го прави едно от най-ценните изобретения в човешката история.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top
Scroll to Top