Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

История и еволюция на хартията – от Древен Египет до наши дни

История и еволюция на хартията – от Древен Египет до наши дни

Малко история

Най-ранната известна употреба на хартия датира от Древен Египет през III в. пр. Христа. По това време тя се е произвеждала в комбинация от папирусови тръстики и ленена тъкан. Процесът започвал с накисване във вода и стриване на каша. Изсушаването ставало след като бъдат разстилани върху равна повърхност. А за да могат да пишат египтяните създали мастило от сажди и гума.

Изобретателят Цай Лун

За изобретатели на хартията, както я познаваме в наши дни, се смятат китайците. През 105 г. китаец на име Цай Лун, който служи в двора на династията Хан, изобретява хартията като използва износена рибарска мрежа, кора от черница, влакна от лико и парцали. Използвал е тези суровини. защото са били евтини и се намирали в изобилие. Той ги смесвал с вода, правел каша, която после сушал и пресовал. Именно поради своето изобретение името на Цай Лун се нарежда до Исак Нютон, Буда и Конфуций. Китайците осъзнавали значението на своето изобретение и успяват да го опазят в тайна доста дълго време – чак до началото на VII в. След което тайната започва да се разбулва. Стига до Япония, арабския свят, Кайро, Тунис, а маврите я пренасят в Испания.

През Средновековието производството на хартия се разпространява по целия свят, а през XI в. в Европа започват да се появяват и първите фабрики за хартия. Като суровина използвали материали памук, лен и коноп. През 1799 г. е изобретена първата машина за хартия от Луи-Никола Робер. Това прави възможно производството ѝ в големи количества. За суровини започват да се използват коприва, борови шишарки и папрат, но без успех. И през 1844 г. се поражда идеята да се използва дървесина. Две години са били необходими, за да се наложи този метод на производство и да бъде усъвършенстван.

Изобретяването на хартия прави възможно разпространението на теории, идеи, творби. Тя спомага за процъфтяването на музиката и литературата.

През последните години употребата на хартия нараства непрекъснато. Проучвания доказват, че текст написан върху хартия се възприема по-добре и помни по-дълго време, отколкото прочетен от монитора на компютър. Днес в света се използват нас 400 милиона тона хартия годишно в над 700 разновидности и цветове. Тя е един от най-рециклируемите материали в света. Интересен факт е, че в Европа нивата на рециклиране на харти достигат до 73%, а събраната хартия се връща отново в заводите.

Копирен и офис център АРОНИЯ предлага голям асортимент от хартия и хартиени изделия – цветни и черно-бели копирни хартии и картони, милиметрова хартия, индиго и паус. При избора на хартия имате възможност да се запознаете с нейните характеристики и подходящ за нея вид принтер. Следете нашите оферти в страница “Промоция” , а за по-големи поръчки, цените са по договаряне.

За нас най-важен е доволният клиент. Направете Вашата поръчка още сега!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани